Cebula

3Cebula jest warzywem używanym nie tylko jako przyprawy, ale również samodzielnym składnikiem mnóstwa dań. W trakcie przyrządzania różnych potraw mamy możliwość skorzystania z cebuli białej, żółtej, bądź także czerwonej. Zacznijmy od cebuli w kolorze białym. Jest ona dość mała, szczególnie w porównaniu do cebuli żółtej- no i delikatniejsza. Można ją spożywać na surowo, czyli będzie świetnym dodatkiem do wielu sałatek, a także sosów. Oczywiście możemy ja również marynować. Cebula ta ma smakowite walory smakowe, a poza tym jest lekko strawna. Cebula dymka to kolejny tym cebuli- kupuje się ją wraz ze szczypiorkiem. Niezwykle popularna jest w kuchni chińskiej. Biała cebula czosnkowa jest specyficzną odmianą cebuli, która posiada aromat czosnkowy. Jest niezwykle łagodna, ale i chrupiąca. Żółta cebula ma charakterystyczny smak, dzięki czemu wspaniale nadaje się do różnych dań, czyli sałatek, sosów, mięs, ale i do farszów. Cebulę czerwoną najlepiej jest jeść na surowo, jako dodatek do surówek, czy sałatek.

Dodaj komentarz